Bejelentés


állatokvilágnapja az állatoknak a napján legyél kedves az ÖSSZES állattalaz állatok világnapja

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁt október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

Szent Ferenc prédikál a madaraknak (Jókai-kódex 1430)
(részlet)
Ki madaraknak Szent Ferenc mondá: Igen tartoztok Istennek, én húgim, madarak. És tartozzatok mindenkoron utet dicsérni a szabadságért, kit vallotok mindenütt röpülést, kettős ruháért avagy hármazotért, Noénak bárkájában Istentul timagatoknak megtartásért, égnek életi nektek adásáért. Ti nem vettek, sem arattok, és Isten titeket eléltet, és ad folyóvizet és kútforrásokat innotok, fészekre hegyet és halmot. És mert sem fonni nem tudtok, sem szőni, de maga ad tinektek és ti fiaitoknak kellemetes öltözést. Azért igen szeret titeket Teremtő, ki tinektek ezenne jót adott. Azért óggyátok magatokot, én húgim, madaracskák, hogy ne legyetek hálátlanok, de mendenkoron kellemetest dicsérjétek Istent. Ez bódogságos atyának beszédire mend az madarak kezdék megnyitni orrokat, kiterjeszteni szárnyokot, kinyújtani nyakokot, és tisztesen fejeket lehajták földiglen. És ő éneklésekvel és mívelkedésekvel mutaták, hogy az beszéden, kiket szentatya mondott vala nekik, sok képpen örvendeznek vala. De szentatya azonképpen mikor ezeket őrizné, csodálatost örüle és csudálkodik vala madaraknak ezenne sokaságáról és őnekik különb-különb szépségéről és nyájas sokaságokról, és őket Teremtőnek dicséretire édesen hívja vala. És azért ő köztük Szent Ferenc csudálatost dicséri vala Teremtek.

Az elmúlt évtizedek és a globalizáció eredményeként az ünnep túllépett a valláson. Ma már a világ számos pontján számon tartják ezt a napot, függetlenül a vallási, és hitbéli hovatartozástól.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy vigyázzunk a közvetlen, és közvetett környezetünkben élő állatokra. Az állatokat óvni, és védeni természetesen nem csak ezen a napon kell, de október 4-e lehetőséget biztosít például arra, hogy globálisan egy napig kiemelten legyen kezelve az állatvédelem kérdése.

A XXI. század folyamatosan bebizonyítja, hogy a rohanó világunkban az emberek egymásra sem vigyáznak, nemhogy az állatokra. Az elmúlt egy-két év, és a digitális világ internetes közösségé fejlődése rányomta véres bélyegét az emberek állatokkal való kapcsolatára. Sajnos az állatvédelem kérdése Magyarországon sem megnyugtató. Lassan naponta jelennek meg olyan hírek, információk, amelyek állatok kínzásáról számolnak be. A legszörnyűbb ebben az, hogy bizonyos emberek kihasználják a virtuális közösségi kapcsolataikat, így újabb személyek számára lehet érdekes egy-egy véres állatkínzás, amely tovább görgeti a bajt. A probléma sok esetben egy újabb állatkínzási akció lesz, amellyel az internetes társadalom tagjainak egy része bizonyítja a csoporthoz való tartozását. Jelen világunk internetes információi tehát kontrollálatlanul, sokszor állatkínzó élményeket is okozhatnak.

Gazdasági, és kedvtelési célú állattartás

Felgyorsult világunk "kelléke" lett az iparszerű nagyüzemi állattartás, amely sok esetben nem csak állatkínzásnak tekinthető, de nem is törvényes. A gazdasági állatokat iparszerűen tenyésztik, hizlalják, van, hogy gépekkel tömik. Legtöbbször ezek az állatok minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a vágási idejüket. A tenyésztési helyről a vágóhelyig jutás országon belüli, és nemzetközi formája is gyalázatos. Libák-szárnyasok szállítás közben sok esetben roncsolt állapotba jutnak a „végcélhoz”, juhok – sertések a megrakott teherautókon gyakran egymást széttapossák, csontjaikat törik a hosszú út alatt… Az állatok feldolgozása gyakran durva tartási előzmények után valósul meg, ezekből a szenvedő állatokból készülnek az embert éltető, és díszes csomagolású élelmiszerek.

A kedvtelési állatok évről évre egyre szélesebb körűvé növik ki magukat, hiszen nemcsak kutyát-macskát tarthatunk, hanem a hüllők, díszhalak, díszmadarak, pókok-rovarok, egyéb állatok megszámlálhatatlan faja áll rendelkezésre legális-illegális formában, hogy tarthassuk őket. Az állatok beszerzése egyéni úton, és állatkereskedések által is megvalósulhat. A hobbi-társ állattartás a felelőségen kell, hogy alapuljon, a „kedvenc” céljából tartott állatokat egy életen át kellene, hogy tartsuk, és megfelelő háttérrel kellene, hogy rendelkezzünk a tartási-egészségmegőrzési költségek fedezéséhez. Az állattartáskor fontos lenne, hogy az állat védelme érdekében megfelelő életteret alakítsunk ki. Magyarországon évente több százezer állat válik kóborrá (megunás, érdektelenség miatt), a gyepmesteri telepeken az országban több tízezer állat kerül elpusztításra.

Október 4-én, az Állatok Világnapján, és az év egészében éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel való kapcsolatkor megtaláljuk a humánus normát. Hozzuk létre az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti normát, hogy aztán majd Mi emberek a jól tartott állatokból jobb minőségű végterméket kaphassunk.

Örökbefogadó napok az ebrendészeten!
Az Orpheus Állatvédő Egyesület által üzemeltetett Ebrendészeti Telepen teljesen ingyen örökbe fogadhatók utcáról megmentett, bajból kihúzott, megunt - kidobott kutyusok és cicusok. Az állatok oltva, parazitáktól mentesítve, chippel jelölten várják felelős gazdák jelentkezését. A gazdikereső fényképes adatbázis a www.ebrendeszet.zug.hu oldalon érhető el, bővebb tájékoztató a +36/20/360-98-46 kérhető.

Az állatok világnapja 1931-ben született meg, Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a velünk élő állatok szerepe dominál az ünnepen.
Az állatok világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, a kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta, a világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. A szervezők a leggyakrabban október első vasárnapjára szervezik a programokat, hogy még több emberhez eljusson az üzenetük.
Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.
Világszerte programokkal viszik közelebb az elgondolást a gyakorlathoz: kisállat-örökbefogadást, állatkerti programokat, fesztiválokat, nyílt napokat és más hasonló akciókat szerveznek.


EPSZ

Az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat oldala

TÁMOP pályázataink

TÁMOP 3.4.3 pályázatunk


TÁMOP 3.1.5 pályázatunk
Fotóalbum
# IV. Tökfesztivál képei
# Nemzetközi Falmászó verseny 1. nap
# Túra és a Láthatatlan Kiállítás képei
# Mészáros Gy. Emlékverseny 1. rész
# Mészáros Gy. Emlékverseny 2. rész
# 2010 - 2011
# 2009 - 2010
# 2008 - 2009
# 2007 - 2008
# 2006 - 2007
# 2005 - 2006- új albumok!!!
Médiatár
# Jótékonysági bálon készült videók
# Felsős farsangi videók
Gyorslinkek
# Kiskunfélegyháza hivatalos honlapja
# Nemzeti Erőforrás Minisztérium
# Kistérségi településeink honlapjai
# Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
# Az ország háza
# Közoktatási Információs Iroda
# Tanítók klubja
# Közlönyök Online
TranslatorArchivum
# Archivum 2010 - 2011
# Archivum 2009 - 2010
# Archivum 2008 - 2009

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!